Det har hunnit gå många år sedan Marie Hasselbom tröttnade på att knacka is i hästarnas vattenkar, för att sedan släpa ut nytt vatten som snart skulle frysa igen. Samtidigt funderade hennes svärfar Hjalmar Fries på sitt håll. Han är pensionerad civilingenjör med stor erfarenhet av forskning och produktutveckling av bland annat dränkbara pumpar, omrörare och reningsteknik, och han tyckte helt enkelt att det verkade onödigt slitigt för Marie att bära ut vattnet till de fyra hästarna.

marie_och_hjalmar

Hjalmar funderade vidare medan Marie noga sökte igenom marknadens utbud efter bra lösningar. Hon hittade eluppvärmda vattenkoppar och nedgrävda ledningar, men det skulle inte fungera i hennes hage. Marie och Hjalmar pratade med hästfolk och veterinärer och bestämde sig till slut för att göra ett eget kar. En självklarhet var förstås att få kombinationen el, vatten och hästar helt säker – lösningen blev en transformator utanför hagen och endast lågspänning i kablarna inne i hagen. Så småningom var den första prototypen klar, ett eluppvärmt kar med manuell påfyllning.

Väl ute i hagen var det inte bara Maries hästar som gillade prototypen. Även svägerskans tre hästar föredrog det nya karet framför den eluppvärmda vattenkoppen som redan fanns i deras hage.

– Vi blev glatt överraskade när vi insåg att efter två dagar drack alla hästarna helst ur vårt kar, säger Marie Hasselbom. Genom veterinär Sara Nyman på SLU, som doktorerat i ämnet hästars vattenförsörjning, fick vi bekräftat att hästar helst dricker ur större kar. Då får de i sig en större mängd vatten på kortare tid.

– Sara Nyman förklarade också hur viktigt det är att hästar verkligen får i sig tillräckligt mycket vatten varje dag. Hästar har nämligen väldigt kort minne, vilket i praktiken innebär att om de inte har möjlighet att dricka när den första impulsen om törst når hjärnan, då glömmer de strax bort att de överhuvudtaget varit törstiga. Då hjälper det inte att hästen får vatten sen. Och en häst som inte får i sig tillräckligt mycket vatten mår snart dåligt.

Det var inte bara hästarna som intresserade sig för det nya karet, även Maries hästägande grannar var nyfikna och snart planerade Marie och Hjalmar för att börja tillverka kar.

– Vi bestämde oss tidigt för att satsa på hög kvalitet, därför tog det tid innan vi hade ett färdigt kar att sälja, närmare tre år.

Sedan dess har företaget växt och produktutvecklingen fortsatt i högt tempo, den senaste innovationen är automatisk påfyllning för uteboxar och stallar. Bland kunderna finns bland andra Wången och Strömsholm och ThermoBars produkter säljs i Norge, Finland, Tyskland, Österrike och Schweiz. Varje dag har Marie stor nytta av hästskötarutbildningen från Strömsholm, reklamfotografstudierna på RMI-Berghs samt de internationella studierna i marknadsföring och försäljning.

Idag har ThermoBar sitt säte i Åre, dit Marie flyttat med sin familj. På gården testas förstås nya prototyper i vinterkyla och här föds också nya idéer.

– Kundernas reaktioner och funderingar är väldigt viktig input för oss, jag vill alltid höra vad som funkar, vad som fattas och vad som kan bli bättre, säger Marie. Vi jobbar fortfarande långsiktigt, med höga kvalitetskrav och många tester i olika miljöer, innan vi släpper en ny produkt. Kunderna ska helt enkelt kunna lita på att ThermoBars produkter håller det vi lovar.

Pressklipp

Marie Hasselbom ”Jag ville kunna erbjuda min häst frostfritt vatten!” / Hästfocus (pdf)

Isfri vattenho hästarnas favorit / Info från ThermoBar (pdf)

Inget mer fruset vatten i hästhagen (pdf)

Innovatör med självförtroende / Hästsportmässan (pdf)

Hästens bästa vän / Dagens Industri (pdf)

Varma kar till hästar blev internationell succé

Kvinnan bakom ThermoBar prisad

Innovatören Marie i Undersåker hjälper hästar i hela världen – Jämtlands Tidning 20200220