En vuxen häst dricker normalt 15-35 liter vatten per dygn, exakt hur mycket beror bland annat på temperaturen utomhus, mängden arbete, typ av foder etc. Forskning visar att hästar  dricker betydligt mer från en fri vattenyta (hink) än ur en vattenkopp. Vatten är det fodermedel som hästen intar störst andel av per dygn. Vilda hästar äter ett foder (bete) som innehåller cirka  80 procent vatten. Hö och havre innehåller endast cirka 15 procent vatten, det gör att hästar under större delen av året är hänvisade till dricksvatten som sin främsta vattenkälla i vårt klimat.

Tidiga tecken på ett för litet vattenintag är fodervägran och en minskad urinmängd. Efter en period av ett minskat vattenintag kan prestationsförmågan försämras, det kan även leda till sjukdom – förstoppningskolik. Vintertid föredrar hästar ett tempererat vatten, som är cirka 18 °C, framför iskallt vatten. Hästar vill gärna dricka i samband med att de äter, något som är viktigt att tänka på även när hästar utfodras i hagen. Enligt djurskyddslagen bör hästar alltid ha fri tillgång till vatten

Att temperaturen på vattnet vintertid även är viktig för idisslare är lätt att förstå. I ett försök med vatten till kor med vattentemperatur från 3 till 24 °C drack de mest vid 17 °C. Större andelen av vattnet dracks i  samband med intagandet av grovfoder och drickhastigheten visade sig också ha betydelse för intaget. Frigående kor, får och getter ska alltid ha fri tillgång till vatten.

Veterinär Sara Nyman har forskat mycket kring hästar och vatten, se vad hon tänker om ämnet i filmen.